Το μοντέλο που περιλαμβάνει το ίδιο μοτίβο μέσα στο μοτίβο είναι τo φράκταλ (fractal – βλ ΥΓ1 και ΥΓ2). Και το μοτίβο μπορεί να είναι είτε του «φαύλου κύκλου» – όπου το κακό έλκει το κακό – είτε του «ενάρετου κύκλου» – όπου το καλό έλκει το καλό.
Στον «ενάρετο κύκλο» ο αγώνας δεν είναι για το λιγότερο κακό, αλλά ανταγωνισμός για το καλύτερο. Έτσι οι καλύτεροι θα διαλέγουν τους καλύτερους και η αυτοομοιότητα, στο καλό και όχι στο κακό ή το μέτριο, θα γίνεται μεταδοτική !!!
Πώς η επικέντρωση δεν θα είναι μόνο στην παραγωγή αλλά και στην πώληση προϊόντων και υπηρεσιών; – ανταγωνιστικότητα δηλαδή, όχι μόνο σήμερα αλλά και αύριο – βιωσιμότητα δηλαδή. Πώς θα επιτευχθεί η τοποθέτηση στις διεθνείς αγορές; – εξωστρέφεια δηλαδή – και όχι προσπάθεια για «απόκτηση» του πλούτου του διπλανού μας!
Αυτό το λεπτό σημείο που θα αλλάξει τη φορά, από καθοδική σε ανοδική, είναι η αλλαγή φιλοσοφίας, οπτικής γωνίας και χρονικού ορίζοντα.
Δεν μπορούμε όμως να αλλάξουμε το ανθρώπινο είδος. Οι στόχοι και οι σκοποί της φύσης είναι δεδομένοι – παρεμπιπτόντως είναι και ορθοί αφού έχουν αποδείξει την αξία τους στη μακραίωνη ιστορία του του πλανήτη.
Το ερώτημα είναι, πώς και τι μπορεί να αλλάξει τη ροή του κύκλου από φαύλο σε ενάρετο, αυτό να γίνει με ασφάλεια, με το ελάχιστο κόστος και σύντομα; … η συνέχεια στο επόμενο άρθρο!