Από τη συμμετοχή του κ. Παντελή Λάμπρου, Συνιδρυτή και ΔΣ τηs P&I, ως συντονιστή στο Panel 3C με θέμα: «Ο δύσκολος Διάλογος για τα NPLs με τα ενδιαφερόμενα μέρη», Παρασκευή 15 Νοεμβρίου.
Ενδιαφέροντα και χρήσιμα τα συμπεράσματα από το πάνελ με θέμα: «Ο δύσκολος Διάλογος για τα NPLs με τα ενδιαφερόμενα μέρη» που μου δόθηκε η δυνατότητα να συντονίσω. Συμμετείχαν: ο κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, Δικηγόρος, Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής, Γενικός Γραμματέας, Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ), ο κ. Φώτης Κουρμούσης, Ειδικός Τομεακός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Υπουργείου Οικονομικών, ο. Περικλής Κιτριλάκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Cepal Hellas & Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις και ο κ. Αριστόβουλος Κλάδης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Τειρεσίας Α.Ε.
Με δεδομένο τη γραφειοκρατία και τις χρονοβόρες διαδικασίες στο δικαστικό σύστημα, επί τάπητος τέθηκαν επιτυχημένα συστήματα επίλυσης διαφορών όπως είναι η Διαμεσολάβηση, σε μια προσπάθεια συμφωνίας, αποδεκτή και από τα εμπλεκόμενα μέρη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ρυθμός που διευθετούνται σήμερα τα χρέη είναι σημαντικά βελτιωμένος σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό διότι όλες οι πλευρές έχουν έρθει πλέον πιο κοντά μέσω των εναλλακτικών προτάσεων που μπορούν να κάνουν οι τράπεζες, τα funds, οι εταιρείες διαχείρισης ή άλλοι φορείς. Θεσμικά πλέον, υπάρχει η γενική εικόνα του πελάτη και είναι πιο εύκολο να κρίνει κανείς τη φερεγγυότητα του και το γεγονός αν πρόκειται ή όχι για στρατηγικό κακοπληρωτή.
Όπως επισημάνθηκε, το 2020 αναμένεται ένα νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών για τους πολλούς και διαφορετικούς πιστωτές, με διαμεσολάβηση, στοιχεία, πλατφόρμες, εργαλεία από servicers ή νέες προτάσεις από τράπεζες. Με αυτές τις διαδικασίες θα εντοπίζεται ο στρατηγικός κακοπληρωτής στον οποίον το σύστημα θα είναι ιδιαίτερα αυστηρό, ενώ στον αντίποδα, στόχος της Πολιτείας παραμένει η στήριξη στις πραγματικά ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.
Συμπερασματικά – όπως αποτυπώνεται στο κεντρικό μήνυμα του Συνεδρίου – τα κόκκινα δάνεια δεν αφορούν μόνο τράπεζες και δανειολήπτες αλλά όλο το φάσμα της κοινωνίας, γεγονός που απαιτεί συγκερασμό δυνάμεων με στόχο την ανάπτυξη προς όφελος όλων.